Már régóta ismeretes az a tény, hogy a növények fogyasztása számtalan jótékony hatással bír az emberi szervezetre. A pozitív élettani hatásukért felelős összetevői közül a legismertebbek a fenolos vegyületek. Különböző vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a polifenol-gazdag élelmiszerek gátolják többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Ilyen, polifenol-gazdag élelmiszerek például a zöldségek, a gyümölcsök, az olíva olaj, a vörösbor és a kávé.

A kávé egészségre gyakorolt hatását széles körben vizsgálják. Vizsgálati eredmények alapján az már bizonyos, hogy magas polifenol tartalma révén mérsékelt fogyasztása jótékony hatást gyakorol az egészségre. A kávéfogyasztás másik kedvező tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kávésavat, amely a szív-és érrendszeri betegségek ellen véd és szerepe van a gyulladásos folyamatok hatékony leküzdésében.

A kávéfogyasztásnak ugyanakkor nem csak pozitív élettani hatásait ismerjük, hiszen tudjuk azt is, hogy a magas dózisban fogyasztott kávé képes megemelni a vérnyomást.

A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatásai azonban függetlenek annak koffeintartalmától. Éppen ezért a tudomány világában egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a koffeinmentes cikóriakávé vizsgálata iránt.

A cikóriából (Cichorium intybus) készült kávé az egyik legnagyobb forrása a kávésavnak. Ez alapján egy vizsgálatban azt a feltételezést fogalmazták meg, hogy a napi cikóriakávé fogyasztásával bizonyos érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető.

A vizsgálati eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a cikóriakávé fogyasztása csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát. A vérvizsgálat eredményei arról is beszámoltak, hogy a rendszeres cikóriakávé fogyasztásának hatására csökkent a vér viszkozitása és javultak a vörösvérsejtek alakjai.

 

A cikk teljes tartalma:

Schumacher, E., Vigh, É., Molnár, V., Kenyeres, P., Fehér, G., Késmárky, G., … & Garai, J. (2011). Thrombosis preventive potential of chicory coffee consumption: a clinical study. Phytotherapy Research25(5), 744-748.

 

Hozzászólások