Fruktózérzékeny? Ne kísérletezzen, forduljon szakemberhez!

 

A gyümölcscukor felszívódási zavara kezelhető: olyan diéta javasolt, amelyet dietetikus állít össze egyénre szabott módon.

 

Köztudott, hogy a zöldségek és gyümölcsök számos vitamint, ásványi anyagot, értékes antioxidánsokat tartalmaznak. Sokféleségük változatossá teszi táplálkozásunkat, kiemelt szerepük van az egészség megőrzésében, ezért naponta szükség van fogyasztásukra. A WHO ajánlása szerint naponta 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt javasolt elfogyasztanunk öt étkezésre elosztva úgy, hogy legyen benne nyers változat is.

A vitaminok, ásványi anyagok mellett nem szabad elfeledkezni a gyümölcsök, zöldségek magas rost tartalmáról, amely szintén jótékonyan hat az egészségünkre. Szerepük van ugyanis a szénhidrát-, zsír-anyagcserében, sok koleszterint és cukrot kötnek meg a vékonybélben, segítik az emésztést, a megfelelő székletképzést. A bélben lévő mikroorganizmusok táplálékául szolgálnak, s így jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezetet. A magas rosttartalom mindezen túl lassítja az emésztést, csökkenti az éhségérzetet, kevesebbel is jóllakunk, így jó a pszichés hatása is.

Felmérések igazolják, hogy örvendetes módon a zöldség és gyümölcs a legnépszerűbb élelmiszerkategóriák közé tartozik hazánkban, ugyanakkor sajnos nem társul hozzá megfelelő fogyasztás: nem mindennap kerül az asztalra például gyümölcs. Ezzel szemben a Földközi-tengeri országokban kétszer annyi zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasztanak, s kimutatható, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos halálozás alacsonyabb az itt élők körében.

A jótékony hatás ellenére gondot jelent, ha valaki fruktóz felszívódási zavarral (malabszorpció) küzd. A magas gyümölcscukor tartalmú élelmiszerek fogyasztása – a gyümölcsök mellett a zöldségek, méz, ivólevek, a fruktózzal édesített lekvárok, ízesített joghurtok, diabetikus készítmények – válthatja ki a fruktóz felszívódási zavarát. A gyümölcscukor emésztési problémáját természetesen nem szabad összekeverni az örökletes fruktóz intoleranciával, ami a népesség csekély részét érinti, és csak szigorú diétával kezelhető.

A fruktóz malabszorpcióban érintettek könnyebb helyzetben vannak, ám nem árt, ha szakemberhez fordulnak. Közülük ugyanis vannak, akik úgy gondolják, hogy fruktózdiétával megoldják a problémájukat, azaz inkább nem esznek zöldséget, gyümölcsöt. Ez azonban a fentiek tükrében is veszélyes, hiszen így nem jutnak el szervezetükbe az ásványi anyagok, vitaminok, rostok.  Mindenképpen ajánlatos számukra, hogy a szakemberhez forduljanak, hiszen a dietetikus megfelelő, egyénre szabott étrenddel segíteni tud a problémájukon, sőt: tervezetten és fokozatosan visszavezetheti esetükben a gyümölcscukrot az étrendbe, amelyre szakirodalmi ajánlások és bizonyítékok állnak ma már rendelkezésre.

Hozzászólások