Befőttek, lekvárok: kettős támadás az emésztőrendszernek?

Sokan szeretnék megőrizni a nyár csodálatos ízeit a téli napokra, ezért szorgalmasan töltik a spájz polcait saját eltevésű lekvárral, befőttel, savanyúsággal – sőt: arra esküsznek, csak a saját eltevésű az igazi. Akik hasonlóan gondolkodnak, azoknak a nyár vége újabb befőzési, eltevési időszak, egy utolsó nagy nekirugaszkodással. Gazdag a kínálat, ilyenkor érik dömpingben a házi befőzésre kiválóan alkalmas őszibarack, körte, szilva, alma vagy a zöldségek közül például a paradicsom, paprika, így a befőttek, lekvárok mellett most kezdődik a dandárja a lecsó, a paradicsomlé és a savanyúság eltevésének.

Sajnos egyes ételérzékenységben szenvedőknél a befőzött gyümölcsök, konzervált zöldségek emésztési problémát okozhatnak, ugyanis ezek az ételek jellemzően magas hisztamintartalmúak, s erre a hisztaminérzékenyek rosszul reagálhatnak, figyelmeztet Lalátka Olivia dietetikus.

Hisztaminózis vagy hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Helytelen étkezési szokások, bélgyulladások, -fertőzések következménye, különféle gyógyszerek mellékhatása lehet. Előfordulhat az is, hogy valakinek a szervezetében nem termelődik elegendő hisztamint lebontó enzim, vagy olyan anyagok jutnak az emésztőrendszerbe, amelyek blokkolják a hisztamin lebontását.

A hisztamin olyan biogén amin, amely a feldolgozott élelmiszerekben nagyobb mennyiségben található, s nem megfelelő lebontása allergiához hasonló tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Az intoleranciát okozó étel elfogyasztása után számos tünet jelentkezhet, egyénenként és alkalmanként változó módon: kisebb hasi görcsök, feszülés, hasmenés, fejfájás, migrén, hányinger, orrfolyás, könnyezés, bőrpír, kivörösödés is előfordulhat.

A hisztamint az emésztőrendszerben a DiAminoOxidáz (DAO) nevű enzim bontja le. Ma már kapható a DAO enzim speciális tápszerként, így a hisztaminózisban szenvedők pótolni tudják a a szervezetünkből hiányzó enzimet. Rendszeres szedése elősegíti a hisztamin lebontását, ezzel együtt a tünetek jelentős enyhítését.

A befőttek, lekvárok a gyümölcscukor felszívódási zavarával (fruktóz malabszorpció) küszködőknek is emésztési problémákat okozhatnak. A gyümölcsök befőzésekor a tartósítást szolgálja a cukor, amely maga is jelentős mértékben (fele arányban) gyümölcscukrot tartalmaz. Szerencsére nem csupán diétával kezelhető ez az ételérzékenység sem, így nem kell lemondaniuk a házilag eltett finomságokról a fruktózt intoleranciában szenvedőknek sem. Számukra ugyanis szintén speciális tápszerrel pótolható a szervezetből hiányzó xilóz-izomeráz enzim, ami segíti a gyümölcscukrot szőlőcukorrá alakítani, így elkerülhetőek a kellemetlen emésztési tünetek, hívja fel a figyelmet Lalátka Olivia.

Hozzászólások