Gyakran előfordul? És fejfájással párosulva?

Sokan szenvedünk az étel érzékenységtől vagy intoleranciától – gyakran anélkül, hogy erről tudnánk. A probléma megjelenhet olyan mindennapi emésztési gondként, mint a hasfájás, görcsök, hasmenés, szorulás, felfúvódás, de lehet fejfájás, sőt migrén is, nem is beszélve a bőrkiütésekről és ekcémáról. Mindezeket okozhatja az, hogy szervezetünk nem képes tökéletesen megemészteni az ételt, mert bizonyos emésztőenzimekből nem termel eleget.

Az étel intolerancia bizonyos fajtáit könnyen összetévesztjük az étel allergiával. Az étel intoleranciát  a táplálék magas hisztamin tartalma váltja ki. Ilyenkor kínná válik az olyan ételek fogyasztása, mint a pizza, tengeri hal, sör, és sok más. Ezidáig azonban csak egy módon tudtunk megszabadulni a problémától – étrendünkből kihagytuk ezeket az ételeket.

 

 

Étel intolerancia vagy étel allergia

Fontos, hogy felismerjük a különbséget az étel intolerancia és az étel allergia között. A nem allergiás jellegű hisztamin érzékenységben megnyilvánuló étel intoleranciát legtöbbször a bélben nem megfelelően megemésztett étel váltja ki.

Az étel intolerancia az emésztőrendszer nem immunjellegű reakciója, és olyankor alakul ki, ha  nem képes megemészteni az élelmiszerek bizonyos alkotórészeit. Az étel allergia viszont a szervezet immunrendszere által kiváltott válasz bizonyos ételekre.

Az élelmiszer hisztamin tartalmára adott válasz nem ételallergia, bár a tünetei ahhoz hasonlóak. Az allergiával ellentétben, amikor a tünet az elfogyasztott étel mennyiségétől független, a hisztamin érzékenység tüneteinek súlyossága függ a hisztaminban gazdag étel elfogyasztott mennyiségétől.

Fontos tudni: az ételallergiás reakciók súlyos megbetegedésekhez, és esetleg halálhoz is vezethetnek. Ha ételallergiája van, mindenképpen forduljon szakemberhez, hogy megtudja, milyen ételek váltják ki a tüneteket.

 

Tipikus étel intoleranciák:

•    Hisztamin intolerancia
•    Fruktóz intolerancia
•    Fruktóz malabszorpció
•    Ételmérgezés
•    Laktóz intolelrancia
•    Glutén és mogyoró intolerancia
•    Szénhidrát intolerancia

 

Kép forrása: fibrisbane