Puffadás? Bélgörcsök? Hasmenés? A cukor-felszívódás zavarai is okozhatják!

A gyümölcsökkel nem mindenkinek egyszerű, a fruktóz is okoz ám problémákat.

A rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás alapját képezi. A gyümölcsökben és zöldségekben jelen lévő természetes cukortartalom (fruktóz) azonban sokak számára kellemetlen panaszokat válthat ki, úgymint puffadás, hasgörcs, hasmenés.

A fruktóz felszívódási probléma a fruktóz malabszorpció az európai népesség 7%-át érinti. Nem szabad összetévesztenünk a fruktóz intoleranciával, ami örökletes betegség és a gyakorisága <0,1%.

A gyümölcscukor (fruktóz) felszívódási zavara az ételérzékenységek egyik leggyakoribb fajtája. A fruktóz malabszorpció esetében nem szívódik fel a vékonybélből a gyümölcscukor egy szállító fehérje (GLUT5) hiányában. A vékonybélből tovább halad a vastagbélbe, ahol az ott élő mikroorganizmusok gázokat (hidrogén, metán, széndioxid) és a hasmenésért felelős rövid szánláncú zsírsavakat képeznek. A következmény lehet puffadás, görcsös hasi fájdalom, levertség, fáradság vagy a koncentráció zavara is.

A betegségre hajlamos egyéneknél kialakulhat gyulladás következményeként, de akár stressz hatására is. Az irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő betegek körülbelül 70%-a érintett a fruktóz malabszorpcióban.

Mit tehetünk fruktóz malabszorpció esetében?

A gyümölcscukor tolerálható mennyisége fruktóz malabszorpcióban szenvedő betegek számára egyénfüggő. Magas természetes fruktóz tartalommal rendelkeznek bizonyos zöldségek, gyümölcsök és a méz (erről olvashatsz bővebben a gyümölcs- és zöldségféle fruktóz tartalma menüpont alatt). Az élelmiszeripar előszeretettel használja a fruktózt édesítésre, hiszen az édesítő ereje a szőlőcukorhoz (glükóz) képest másfélszeres. Hozzáadott édesítőszerként megtalálható többek között az ivólevekben, joghurtokban, diabetikus készítményekben.

A legtöbb érintett esetében 20-60 g fruktóz mennyiség még nem váltja ki a tüneteket. Azonban az élelmiszerek fruktóz tartalmát csak igen nehezen tudnánk laikusként megítélni, hiszen befolyásolja a termék típusa, fajtája, érettségi stádiuma is és a feldolgozott élelmiszerek címkéjén sem tüntetik fel a hozzáadott fruktóz mennyiségét.

A xilóz-izomeráz enzim a fruktózt glükózzá alakítja (és vissza, ha megmarad a közegben a glükóz), melynek felszívódásához nem szükséges a GLUT5 fehérje, így megszabadulhatunk a nem kívánt panaszoktól.

Fruktóz malabszorpció: a fruktóz felszívódás zavara

  • a fruktóz nem szívódik fel megfelelően,
  • a vastagbélbe jutva a baktériumok gázokká és rövid szénláncú zsírsavakká alakítják

Előfordulási gyakorisága 5-7%

Tünetei:

  • Megnövekedett ozmotikus nyomás a bélben
  • Bakteriális erjedés
  • Felgyorsult bélmozgás
  • Puffadás
  • Hasmenés

A fruktóz malabszorpció kimutatására a hidrogén kilégzési tesztet használják, emellett a megvonásos diétával is felderíthető a probléma.

A xilóz-izomeráz enzim a fruktózt glükózzá alakítja (és vissza, ha megmarad a közegben a glükóz), melynek felszívódásához nem szükséges a GLU5 fehérje.

A glükóz könnyen és gyorsan felszívódik a vékonybélből.