A különféle gyümölcsök, zöldségek, alapvető élelmiszerek fruktóz és glükóz tartalma nemcsak a fruktóz malabszorpcióban szenvedők, hanem a cukorbetegek számára is fontos információ.

A xilóz-izomeráz enzim segít lebontani a felesleges fruktóz tartalmat, ezáltal újra élvezheted kedvenc gyümölcseid és zöldségeid üdítő ízét.

 

Ne feledd, hogy a lekvárok, dzsemek és sok más feldolgozott élelmiszer fruktóz tartalma is jelentős lehet!

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb zöldségek és gyümölcsök fruktóz és glükóz tartalmát.

Gyümölcsök  Fruktóztartalma g/100g

Fruktóz Glükóz G/F arány
Alma 29 10 2,9
Áfonyakonzerv 2 2 1,4
Áfonyalekvár 20 22 0.9
Alma lekvár 27 26 1.0
Almalé 6 2 2,7
Almamust 8 4 1,8
Ananászkonzerv 5 5 1
Ananászlé 3 3 1
Articsóka 2 1 2,3
Banán 3 4 1
Citrom 1 1 1
Citromlé 1 1 1
Cseresznye 6 7 0.9
Csillaggyümölcs 8 7 1,1
Csipkebogyó 7 7 1
Datolya 25 25 1.0
Eperlekvár 39 34 1,1
Feketeribizli 2 2 1,2
Friss áfonya 3 2 1,4
Friss alma 6 2 8
Friss ananász 2 2 1,2
Friss egres 7 6 1
Friss eper 22 28 0.8
Friss málna 19 22 0.9
Friss őszibarack 1 1 1,2
Friss paradicsom 1 1 1,3
Friss pirosribizli 3 3 1,1
Friss szeder 3 3 1,1
Friss szőlő 7 7 1
Füge 24 26 0.9
Görögdinnye 4 2 2
Grapefruit, frisch 2 2 0.9
Grapefruit, frissen facsart 2 2 1
Kiwi 5 4 1,1
Konzerv őszibarack 4 4 0.9
Litschi 3 5 0.6
Málnadzsem 2 2 1,2
Málnakonzerv 14 17 0.8
Mandarin friss 1 2 0.8
Mandarinlé 3 2 2
Mango, friss 3 1 3,1
Mazsola 32 31 1.0
Meggy 4 5 0.8
Narancs 3 2 1,1
Narancslé facsart 3 3 1,2
Narancslekvár 15 17 0.9
Papaya 0.3 1 0.3
Paradicsomlé 2 1 1,3
Sárgadinnye 1 1 2,1
Szederlekvár 20 22 0.9
Szilva 9 16 0.6
Szilva 2 3 0.6
Szőlőlé 8 8 1

Zöldségek Fruktóztartalma g/100g

Fruktóz Glükóz G/F arány
Avocado 0,2 0,1 0,5
Bambuszrügy 0,41 0,35 0,9
Batáta 0,66 0,79 1,2
Brokkoli 1,1 1,07 1
Burgonya 0,17 0,24 1,4
Cékla 0,25 0,28 1,1
Cikória 0,72 1,28 1,8
Cukkini 1,1 1 0,9
Édeskömény 1,06 1,26 1,2
Fehérkáposzta 1,76 2,04 1,2
Fehérrépa 1,51 1,92 1,3
Fejessaláta 0,53 0,41 0,8
Feketegyökér 0,08 0,02 0,2
Galambbegysaláta 0,23 0,39 1,7
Gomba 0,22 0,21 1
Hagyma 1,34 1,63 1,2
Karalábé 1,23 1,39 1,1
Karfiol 0,9 0,96 1,1
Karfiol 0,79 0,88 1,1
Kelkáposzta 0,92 0,62 0,7
Kínai kel 0,51 0,65 1,3
Kukorica 0,09 0,1 1,1
Limabab 0,5 0,07 0,1
Mandarin 1,3 1,7 1,3
Mangold 0,27 0,21 0,8
Mazsolakukorica 0,38 0,62 1,7
Padlizsán 1,03 1,04 1
Paradicsom 1,36 1,08 0,8
Pasztinák 0,26 0,25 1
Piros retek 0,72 1,29 1,8
Pitypanglevél 0,56 1,27 2,3
Póréhagyma 1,23 1 0,8
Rebarbara 0,39 0,41 1
Répa 0,55 0,3 0,5
Retek 0,6 1,16 1,9
Rókagomba 0,07 0,1 1,4
Sárgaborsó 0,09 0,09 1
Sárgarépa 1,31 1,4 1,1
Savanyúkáposzta 0,2 0,42 2,1
Spárga 0,1 0,81 0,8
Spárgakonzerv 0,57 0,38 0,7
Spenót 0,13 0,14 1,1
Sütőtök 1,32 1,51 1,1
Torma 0,13 1,4 10,8
Uborka 0,87 0,9 1
Vöröskáposzta 1,28 1,68 1,3
Zöldbab 1,31 0,96 0,7
Zöldborsó 0,07 0,09 1,4
Zöldpaprika 1,25 1,38 1,1
Zöldpetrrezselyem 0,66 0,56 0,8

Így lehet a kevesebb (fruktóz) több – tehát édesebb, mint a bolti kristálycukor. Másfélszer édesebb a gyümölcscukor, mint a “kristálycukor”. Ha szükséged van rá, az emésztéshez használj xilóz-izomerázt.