A táplálkozásunkban fontos szerepet töltenek be a gabonafélék és a belőlük készített termékek, azonban a genetikailag fogékony embereknél fogyasztásuk kellemetlen tüneteket válthat ki.
A cöliákia (lisztérzékenység) az egyik leggyakoribb ételérzékenység. Gyakoriságát csak a laktózintolerancia előzi meg. A betegek gyakran nem ismerik fel időben a betegségüket, hiszen a tünetek más érzékenységgel könnyen összetéveszthetők és bármelyik életkorban megjelenhetnek.
A cöliákia a vékonybélben található bolyhok pusztulásával jár, amely eredményeként romlik a tápanyagok felszívódása, ennek következtében tápanyaghiányok és fogyás alakulhat ki. További jellemző tünetek még az étvágytalanság, a puffadás, a hasmenés, a görcsös hasfájás, a bőrtünetek, az állandó fáradtság, valamint gyerekeknél a súly és a hossznövekedés lassulása.
Mi okozza a tüneteket?
A cöliákia egy autoimmun betegség, amely kiváltó oka a gabonafélékben jelen lévő fehérjerész, amely megtalálható a búzában (gliadin), a rozsban (secalin), az árpában (hordein), a zabban (avenin) és az ezekkel keresztezett gabonákban és a belőlük készült termékekben.
Mit kell kihagyni az étrendendből lisztérzékenység esetén?
Búzát és a belőle készült termékeket (kenyerek és pékáruk többsége, búzaliszt, búzakorpa, búzacsíra, búzadara, búzaköret búzacsíraolaj, búzakeményítő, hidrolizált búzafehérje, búzafűlés stb.)
Rozst és a belőle készült termékeket (rozskenyér, rozsos kenyér, rozsliszt, rozs felhasználásával készített sörök és égetett szeszes italok stb.)
Zabot és a zabból készült termékeket (zabliszt, zabpehely, zabkása, zabdara, zabliszt, zabszirup stb.)
Árpa és a belőle készült termékek (árpagyöngy, árpaköretek, árpamalátával készített sörök, árpaliszttel készített csecsemőtápszerek, -salátaöntetek, -levesporok stb.)
Tönkölybúza
Tritikálé
Kamut búza
Durumbúza
Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú élelmiszereket?
Kukorica
Rizs
Amaránt
Quinoa
Köles
Cirok
Hajdina
Teff
Csicseriborsó
Sárgaborsó
Szója
Szentjánoskenyérfa-magliszt
Tápióka