Ne csak fagyasztott szörpből lehessen a fagyi – az ételérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a jeges krémekről.

 

A tikkasztó hőségben remek dolog megenni egy finom fagyit, érezni, ahogy a jeges krém lehűt bennünket, élvezni a jó ízeket, krémességet, lágyságot. Nem panaszkodhatunk, óriási a választék az ízekben, látványban. Ha boltban vásároljuk a fagyit, akkor a dobozon, csomagoláson feltüntetik a termék összetételét, ám ha cukrászdába térünk be vagy utcai árustól vásárolunk, akkor általában nem kapunk pontos információt az összetevőkről. A legtöbb helyen nem lehet „mentes” fagyikat kapni, így az ételallergiások mellett az ételérzékenyeknek is figyelniük kell arra, milyen jeges finomságokat fogyasztanak – figyelmeztet Lalátka Olivia dietetikus.

A cukrászok frissen fejt tejet és természetes, friss alapanyagokat javasolnak a fagylaltkészítéshez, s ha ezt sokszor nem is tartják be, a tej és az egyéb összetevők miatt a fagyi több szempontból is kellemetlen emésztési tüneteket okozhat az ételérzékenyek számára.

A fagyik jelentős részének tej, tejszín az alapja, emiatt kellemetlen tünetek jelentkezhetnek azoknál, akik tejcukor (laktóz) emésztési zavarral küszködnek. Esetükben hiányzik vagy elégtelen mértékben van jelen a tejcukrot lebontó laktáz enzim (béta-galaktozidáz). Megoldást jelenthet a laktózmentes fagyik fogyasztása, ám kevés helyen készítenek például rizstejből fagyit, vagy nem mindenkinek nyújt igazi kulináris élvezetet az ugyan biztonságos, de nem éppen fantáziadús „fagyasztott szörp” pálcikás jégkrém formájában. Ennél kényelmesebb és biztonságos megoldást nyújt a hiányzó emésztő enzim, vagyis laktáz enzim pótlása speciális tápszerrel.

Emésztési gondokat okozhat az is, hogy a jeges édességben jellemzően sok a cukor, amely tartalmaz fruktózt is, magyarázza a további összetevőkről Lalátka Olivia. Gyümölcscukor ugyanis nemcsak a gyümölcsökben található, mutat rá a dietetikus, hanem a közismert háztartási cukorban is, amely kettős cukor: egyik fele glukózból, a másik fele fruktózból áll. Ez azt jelenti, hogy a cukorral készített fagyi is kiválthat fruktózérzékenységi tüneteket.

Ha igazi gyümölcsfagyi készül, és például valódi ananász, eper kerül bele, akkor a hisztaminérzékenyek szembesülhetnek emésztési problémákkal, ugyanis mindkét gyümölcs hisztamint szabadít fel a szervezetben, amelynek lebontásával akadhatnak gondok. Ugyanígy probléma lehet a tartósított (UHT) tejből készült termékekkel is, ugyanis szinte számos élelmiszer frissessége, tárolása, érlelése is meghatározó a hisztamin mennyisége szempontjából.

Szerencsére mindkét esetben közel a segítség: a laktáz enzim pótlásához hasonlóan szintén speciális tápszerrel lehet segíteni a fruktóz lebontását, valamint hisztamint lebontó diaminooxidase enzim (DAO) pótlását.

 

Forrás:

www.etelerzekenyseg.hu

Hozzászólások