Nem csak a sajttal lehet gond, bár azzal duplán is.

A laktóz intolerianca a leggyakoribb ételintolerancia, amely az európai népesség 10-30%-át érinti. Jellegzetes tünetei a puffadás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés. Megoldás a sokak számára nehezen kivitelezhető és problémás laktózmentes étrend vagy a hiányzó laktózbontó enzim pótlása.

A laktóz intolerancia esetében a tej cukortartalmának bontásáért felelős, szervezetben termelődő laktáz (béta-galaktozidás) enzim teljes mérték hiányzik vagy nem megfelelő mennyiségben van jelen.

A laktóz, vagy más néven tejcukor a tejben és a tejből készült élelmiszerekben előforduló összetett cukor. Az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban gyakran használják, így előfordulhat olyan élelmiszerekben és gyógyszerekben is, amelyekről azt feltételezzük, hogy nem tartalmaz tejcukrot. Ezért érdemes elolvasni az élelmiszerek címkéjét és a betegtájékoztatót is.

A laktóz bontása a vékonybélben termelődő laktáz enzim hatására történik. A laktáz enzim hiányában a tejcukor emésztetlenül halad tovább a vékonybélbe, ahol az ott élő mikroorganizmusok gázokat (metán, hidrogén, széndioxid) és hasmenést okozó rövid szénláncú zsírsavakat képeznek. További következmény lehet még a puffadás és a görcsös hasi fájdalom is.

A tejcukor érzékenység az egyik leggyakoribb ételintolerancia az európai lakosság körében. Gyermekkorban viszonylag ritkán alakul ki, azonban az életkor előrehaladtával, antibiotikum kúra után, emésztőrendszeri fertőzéseket követően gyakrabban fordul elő.

Fontos tudnunk azt is, hogy aki a tehéntejben lévő tejcukorra tüneteket mutat az más állat (juh, kecske,) tejének fogyasztását sem tudja tolerálni, hiszen az összes állati eredetű tejben megtalálható a laktóz.

  Tehéntej Kecsketej Juhtej
Energia (kcal) 69 70 113
Fehérje (g) 3,4 3,6 6,1
Zsír (g) 3,6 3,9 7,2
Szénhidrát (g) 5,3 4,7 5,0

Az adatok 100 g termékre vonatkoznak. (Rodler, 2006, Southgate, 2000)

A laktóz intolerancia kimutatható egy egyszerű és fájdalommentes módszerrel. Az eljárás lényege, hogy a vizsgálatot megelőzően nagy mennyiségű laktózt kell elfogyasztani, majd a keletkező hidrogén koncentrációját mérik egy kilégzési teszttel.

A laktóz intolerancia jól kezelhető laktózmentes diétával, azonban ez sokak számára nehezen kivitelezhető, sok gondot és lemondást eredményezhet. A tejmentes étrend következménye lehet a csontritkulás, ami az idősödő népesség nagy számát érinti, legfőképp a nőket.

Lehetőség van a hiányzó laktáz enzim pótlására. Laktáz enzim használta mellett újra élvezheti kedvenc, tejcukortartalmú ételeit.