Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb élelmiszerek laktóztartalmát.

Fontos tudnunk, hogy sok olyan élelmiszer, – de akár gyógyszerek is – tartalmazhat tejcukrot, amelyre nem gondolnánk (pl. felvágottak, húskészítmények stb.). Ezért mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét és a gyógyszerek betegtájékoztatóját.

 

A sajtok és a savanyított tejkészítmények (joghurt, kefir) minél érettebbek annál kevesebb laktózt tartalmaznak. Legkevesebb laktóz a kemény, érett sajtokban van.

 

Laktóztartalom táblázat g/100 g-ra vonatkoztatva

 

Tejfélék
bivalytej

4,9

tevetej

4,8

tehéntej

5

anyatej

4,9-9,5

juhtej

4,4–4,7

kancatej

6,3

kecsketej

4,0-4,9

Egyéb tejtermékek
vaj

0,6-0,7

író

4

írópor

42

túró

3,3

creme fraiche

2,0-2,4

creme double

4,5

tejkrémek, pudingok, tejberizs, tejbegríz

2,8-6,3

zsíros tej

4,5

fagylaltok

6

fetasajt

0,5

friss sajtok (10-70% zsírtartalommal)

2,0-3,8

joghurt

3,7-5,6

joghurtkészítmények (csokival, müzlivel, gyümölcsökkel)

3,0-5,4

kakaós tej

5

sajtfondü

1,8

kefír

3,5-6,0

sűrített tej (7,5% zsír)

         9,5

sűrített tej (10 % zsír)

12,5

sovány túró

4,1

tejturmixok

5

tejpor (teljes tej por)

35

tejpor (sovány)

51

savó

4,4-5,2

savópor

66

mozzarella

0,1-3,1

kávétejszín

4

tejszínes jégkrém

1,9

tejföl

3,5

ömlesztett sajtok (10%)

3,8

ömlesztett sajtok (tejszínnel, 40%)

3,2

sovány túró

3,0-3,5

túró (20% zsír)

2,0-3,3

túró (40% zsír)

2,0-3,1

túró (10-70% zsír)

2,0-3,8

édes tejszín

2,7-3,5

A következő sajtokban 100g-onként kevesebb, mint 0,6 g laktóz van:

Cheddar, Ricotta

A következő sajtokban 100g-onként kevesebb, mint 0,1 g laktóz van:

Parmezán, Apenzeller, Brie, Camember, Eidami, Ementáli, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Roquefort, Provolone, Romadur, Tilsiter